Sidor

måndag 11 april 2016

NO läxa till torsdag

Vad finns det för likheter och skillnader på högtryck och lågtryck?

Några få likheter med högtryck och lågtryck är att det har med luftpackningen att göra det har också med trycket att göra. Båda är orsaken till vind och båda två beror på hur mycket marken värms upp.

Skillnaderna på högtryck och lågtryck är att lågtryck har låg densitet och rör sig uppåt, medan högtryck har hög densitet och rör sig nedåt. Lågtryck tar med sig fukt från marken och bildar moln medan högtrycket går ner så tar de bort molnen och de blir klart (finns inga moln).





Varför blir det kallare desto högre upp man kommer som t.e.x berg.

Svaret på frågan är att nära jordytan finns det en massa avgaser, växthusgaser som värms upp av solens värmestrålning. Marken och luften nära jordytan  att värms. Den varma luften stiger och desto längre den kommer från havsnivån desto mer kyls den av..



Varför regnar det mer på västkusten än på östkusten?

Nederbörden i Sverige påverkas till stor del av vädret som når oss från Atlanten. Lågtrycken (med regnväder) vandrar oftast från väst eller sydväst mot öst. Att det regnar mer just i kustområden beror att luften förs uppåt av höglandet så att vattenångan kondenseras. När vädersystemen västerifrån kommer in över Västkusten tvingas luften upp snabbt eftersom terrängen där är hög. När luften pressas uppåt kyls den ner och regnmoln bildas. Därför får västkusten ta emot extra mycket regn.
Diana och Connie

Varför blir en ballong mindre om man lägger den i en frys?

Luften i ballongen kyls ned och molekylerna rör sig långsammare då. Densiteten minskar och då behöver molekylerna inte ta lika mycket plats, lufttrycket minskar på insidan av ballongen och och den krymper sedan ihop.

Varför blir en ballong större om man vandrar upp på ett berg?

När man står på marken finns det luft som väger tusentals kilo ovanför en, det finns alltså mycket tryck som håller en på plats. Men uppe i bergen finns det inte mycket luft ovanför som kan trycka ned så alltså betyder det att högt uppe i ett berg är det lågt lufttryck. Det betyder att luften däruppe utvidgar sig och ballongen blir större för att molekylerna också gör det.

Vad händer med storleken på en ballong i ett flygplan?

Ett flygplan är byggt så att trycket ska bara desamma så som det var där nere på marken. Det är som en isolerad kapsel. Annars skulle det vara svårt för människor att andas för att det finns inte så mycket luft högt uppe. Det betyder att ingenting händer med ballongen om den är i ett flygplan. Trycket är detsamma.

Likheter och skillnader mellan snö och regn

Skillnaderna är att regn är flytande och snö är fast. En annan skillnad är att snö är kallare än regn eftersom att snön är vatten partiklar som har frusit. Regn faller också snabbare till marken än snö eftersom att snöns densitet är lägre än vattnets. Densitet är hur hårt packat molekylerna är, desto tätare packat, desto högre densitet. En regndroppe är en liten vattendroppe men en snöflinga är väldigt många och små iskristaller som sitter ihop.

Likheterna mellan regn och snö är att båda är uppbyggda av vattenmolekyler. Både regn och snö är från början vattenånga som har avdunstat från sjöar, hav och floder. Av vattenångan så bildas det moln. När vattendropparna faller ner till marken så kan det bildas snö när de små vatten partiklarna går ihop med varandra, men det måste också vara minusgrader. Regn bildas på samma sätt som snö men skillnaden är att regndropparna inte fryser på vägen ner.

Varför blåser det in från havet en varm dag och på natten ut mot havet?

Sjöbrisen (alltså svag vind från havet) beror på att luften över land värms upp mer än luften över havsvattnet under soliga dagar. Då stiger luften över land och det blåser in luft från havet.
 Landbrisen (alltså svag vind från land). På natten behåller havet sin värme och blir varmare än luften som finns över land. Då börjar luften över havet stiga då den är varmare än luften över land. Det börjar då blåsa ut mot havet.

     

Från Abdiwasa och Pontus

 Skillnaden mellan växthuseffekten och ozonhålet.🌍☁

Växthuseffekten!
Hur fungerar egentligen växthuseffekten?
Det är när solen skickar ut solstrålning som strålar in mot jordytan och omvandlas till värmestrålning.

Men värmestrålningen har svårt att ta sig ut för att växthusgaserna gör att de studsar tillbaka.  Mer än en tredjedel av dessa strålningar "studsar" tillbaka till jorden.

Det påverkar jodens klimat.
Anledningen till detta är att vi människor släpper ut för mycket avgaser och alla avgaser som släpps ut åker upp i luften och gör som en hinna vid molnen och det gör att strålarna inte kan komma ut till rymden igen. Och då blir det varmare ungefär 2-3 grader varje år

Det finns många dåliga konsekvenser med växthuseffekten.
Om det blir varmare på jorden kommer all is och glaciärer att smälta och konsekvenserna till de är att de kommer att bli översvämningar i många länder.
Om det blir varmare kommer folk som bor vid ekvatorn inte kunna bo bär för att det kommer att bli varmt och då kommer folk att komma och bosätta sig här, och de kommer att bli jobbig att ta in fler.

Ozonlagret

På 2-3mils höjd i atmosfären ligger ozonlagret. Ozon hjälper till att fånga upp den farliga UV-strålning från solen. Utan ozonlagret skulle vi inte kunna leva på jorden. Under 1900-talet så upptäckte man ett tunt ozonlager runt nord & Sydpolen, det är pågrund av ett ämne som kallas freoner. Det är gaser som tidigt används i sprayburkar, kyl och frysskåp.
Likheter
Båda finns i atmosfären
Båda är en växthusgas
Skillnader 
Ozonhålet skyddar oss mot uv-strålningen som kan ge oss hudcancer.Förstärkt Växthuseffekt gör att det blir varmare på jorden och de ger olika konsekvenser. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar