Sidor

onsdag 31 augusti 2016

Planering NO


Planering 2016
Andning + Hjärta+ Matspjälkning



Lektion 1
Lektion 2
Att göra hemma
V34
Varför andas vi?
Andningsorganen
Spirometer
Andningsorganen
Animerade bilder
Frågor


Läs sida 158-160

V35
Rep lungor
Hjärtat
Minilaborationer hjärtat

Hjärtat
Film
Ta pulsen
Genomgång

Läs 161-168

V36
Läsa sid 161-167
Svara på frågor i bok
Extra frågor till de som är klara
Blodet
Film
Blodgrupper
Läxförhör
Läs 161-168

V37
Matspjälkning
Genomgång
Film
Fortsatt genomgång
Kost
Sjukdomar
Läs 146-157

V38
Cellen
Geniomgång
Svara på frågor
Cellandning
Träning¨
Doping
Läs sida 6

V39
Immunförsvaret
Film

Virus
Bakterier
Läxförhör

Sid 146-157 + 82-84

V40

Diskusionsuppgift
Virus och bakterier
Diskusionsuppgift
Virus och bakterier

V41
Rep.
Förberedelse för prov

Prov

V42
Skelett och muskler
Film
Skelett och muskler
Träning¨
Doping



V43
Sex och samlevnad
Sex och samlevnad
/l/preventivmetoder
Andning och matspjälkning

Sid. 158-160 + 146-157

För att uppnå G ska du:
·         veta varför vi måste andas
·         veta vilka andningsorganen är
·         veta var och hur utbytet av syre och koldioxid sker
·         veta flimmerhårens funktion
·         veta vilken inverkan rökning har på andningsorganen
·         veta hur vi bildar ljud när vi talar
·         kunna de viktigaste näringsämnena och veta i vilken föda som de förekommer rikligt
·         kunna födans väg genom kroppen
·         veta hur maten sönderdelas
·         veta kolhydraters, proteiners och fetters olika funktioner i kroppen
·           veta hur kolhydrater, proteiner och fett är uppbyggda
·         kunna tarmarnas och leverns viktigaste uppgifter
·         kortfattat kunna beskriva några sjukdomar i matspjälkningsapparaten och andningsorganen


För att uppnå  C ska du:
·           veta diafragmans funktion
·           veta varför man bör äta en varierad och allsidig kost
·           veta skillnaden mellan "snabba" kolhydrater och "långsamma" kolhydrater
·           veta vad vegetarianer bör tänka på ur näringssynpunkt
·           kunna matspjälkningsapparaturens samtliga delar i rätt ordning och deras funktioner
·           veta enzymers betydelse i kroppen
·           veta bakteriers betydelse i tarmen


För att uppnå A ska du:
·           kunna redogöra för vilka enzymer som arbetar i matspjälkningsapparaten samt var och hur de arbetar
·           kunna redogöra för samarbetet mellan celler, matspjälkningen och andningen


Några begrepp som ingår i kursen:

Näringsämnen (fett – kolhydrater – protein), vitaminer, mineraler, fetma, kalorier, anorexi, bulimi, matspjälkning, kemisk respektive mekanisk bearbetning, enzym, emalj, karies, struplock, magsyra, halsbränna, magsår, peristaltik, bakterier, avföring, lungor, luftrör (bronker), luftstrupe, lungblåsor (alveoler), stämband, diafragma, flimmerhår



Blodomloppet och vårt immunförsvar

Sid 161-168 1och 146-157
För att uppnå E ska du:
·         veta vilka blodets uppgifter är
·         kunna blodets beståndsdelar samt veta blodkropparnas uppgifter
·         kunna beskriva lilla- och stora kretsloppet
·         kunna hjärtats funktion och delar
·         kunna skillnaden mellan de olika blodkärlen
·         veta hur hjärtat styrs
·         veta de vanligaste metoderna för att undersöka hjärtat
·         veta något om sjukdomarna hjärtinfarkt, stroke och leukemi
·         veta vad kranskärlen har för uppgift
·         kunna förklara hur blodet kan ta sig från fötterna tillbaks till hjärtat.
·         veta vad AB0 - systemet är
·         veta vad lymfkärlen har för funktion
·         veta var blodkroppar bildas
·         veta vad blodtransfusion är
·         veta vad en pacemaker är

För att uppnå C ska du:
·         veta hur blodet fördelas efter behov
·         veta hur hjärtats rytm kan påverkas
·         veta hur blodtrycket varierar och olika orsaker till detta
·         veta skillnaden mellan övre & undre blodtrycksvärde
·         veta vad åderbråck är
·         veta hur kroppen binder olika gaser till blodet
·         utförligt kunna beskriva uppgifterna som de olika beståndsdelarna i blodet har
·         kunna ge exempel på ytterligare några blodsjukdomar
·         veta hur idrottsmän kan förhöja sin prestation med hjälp av bloddoping
·         veta vad ett serum är
·         veta hur vaccinering skyddar kroppen mot smittämnen
·         kunna förklara skillnaden mellan vaccin och gammaglobulin
För att uppnå A ska du:
·         utförligt kunna beskriva immunförsvarets uppbyggnad och hur det arbetar
·         kunna dra egna slutsatser och förstå kopplingen med de kurser som vi läst tidigare


Några begrepp som ingår i kursen:

hjärta, kammare, förmak, klaffar, artärer, vener, kapillärer, aorta, stora- och lilla kretsloppet, EKG, pacemaker, blodkroppar, hemoglobin, blodtransfusion, blodgrupp
















Bedömningsmatris  -  Biologi


                                  G                                                                                                                                                          MVG

Faktakunskaper


Naturvetenskaplig
förståelse
av omvärlden

Den här aspekten
handlar om att
beskriva och
använda
naturvetenskapliga
begrepp, modeller
och teorier.


Beskriver begrepp,
modeller och teorier i
kända sammanhang.


Känner till begreppen som tillhör aktuellt arbetsområde








Använder begrepp,
modeller och teorier i
nya sammanhang.


Kan förklara vad begreppen innebär med hjälp av givna exempel.

Kan använda något av begreppen för att förklara olika händelser, samt förstå hur begreppen hänger ihop.

Använder begrepp,
modeller och teorier
för att utveckla nya
frågeställningar

Visar att du förstår, drar slutsatser och formulerar nya frågor kring liknande händelser i ditt vardagsliv.




Sammanhang


Naturvetenskapen
som mänsklig och
social aktivitet

Den här aspekten
handlar om att
använda
naturvetenskapliga
argument.


Använder
naturvetenskapliga
argument, och skiljer
på naturvetenskapliga
och andra argument i
diskussioner om miljö,
teknik och hälsa.





Använder sina naturvetenskapliga kunskaper för att granska och jämföra
argument i diskussioner om miljö, teknik och hälsa.


Granskar en argumentation om
miljö, teknik och hälsa och granskar de intressen och
värderingar som ligger
bakom olika ställningstaganden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar