Sidor

torsdag 12 maj 2016

Robotar

Robotar i industrin.
1961 Började Ford ta in sina första robotar i sin biltillverkning. Man använde dem till att utföra enkla saker som tidigare varit tunga, farliga eller tråkiga. Robotarna kunde arbeta med hög precision, hög hastighet och de blev aldrig sjuka. De kunde arbeta 24 timmar om dygnet utan att någonsin behöva vila. Detta har gjort att ägare till bilfabriker under de sista 50 åren allt mer intresserat sig för att köpa in robotar.
Det finns dock en massa begränsningar. Robotar kan endast utföra enkla saker som att lyfta, löda, svetsa, skruva ihop, lyfta, sätta ihop osv. För att robotarna ska kunna utföra sitt arbete måste det finnas en människa som programmerat roboten. Alla arbetsuppgifter som kräver att någon tar ett beslut, designar, är kreativ eller utvecklar något kräver människor.
Då man hittar man uppgifter som passar robotar så kan man höja produktionshastigheten dramatiskt. Ett exempel är då man på ABB i Västerås installerade en enda svetsrobot och kunde öka produktionen på sin fabrik med 60 %
Det mest uppenbara med robotarna är att de tar bort stora mängder arbetare. Främst de som tidigare utförde enklare uppgifter. I Japan, USA och Sverige har den typen av enkla jobb nästan helt försvunnit. Istället så kan man satsa på att utbilda ingenjörer, data tekniker och andra som behövs till att styra och konstruera robotar. UI vissa länder är fortfarande arbetskraften billig så där har robotarna inte riktigt slagit igenom.

Hur kommer då framtiden att se ut? Utvecklingen både tekniskt och ekonomiskt gör att mängden robotar formligen exploderat. Idag finns det över 2 000 000 miljoner industrirobotar. I takt med att företagen får råd installerar de robotar. Det kommer dessutom hela tiden nya områden där vi kan använda robotar. Det finns sociala robotar som kan prata, robotarmer vi kan sätta på kroppen om vi tappat arm. Robotar som kan bygga robotar.

Jag tror vi bara sett en början av vårt robotanvändande. För vart år kommer det att öka tills det att de tar över värden och utrotar alla människor….. The End

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar