Sidor

fredag 27 november 2015

Veckobrev v 49



Veckobrev vecka 49          

På Måndag kommer 7A att gå till Vällingbysimhall för att göra ett simtest.Vi går på elevensvaltiden och det 13:50 till 15:10.
          


Ämne

Svenska
 Anna och Annika: Läsförståelseprov på hela boken på tisdag, och på onsdag om det behövs. Du kommer att besvara en fråga per kapitel där du ska ge ett utvecklat svar samt en diskussionsfråga där ett längre resonemang krävs. 
Matematik
Prov torsdag kapitel 2 om tal. 
Engelska
Eleverna har get förslag på olika teman. Nu ska eleverna i grupper om fyra bestämma hur deras radioprogram ska vara. De ska skriva ett manus vilket kommer att ske under lektionstid. De ska spela in i appen Garageband och börja med detta på torsdag. 
SO

NO
Vi arbetar vidare med keminsgrunder. Separering av ämnen och att skriva kemiska reaktionsformler.
Språkval



tisdag 24 november 2015

Kemiplanering

Atomer och kemiska reaktioner åk 7   

Vecka
Tisdag (45 min)

Onsdag (80 min)

Torsdag ( 40 min)
45
Introduktion
Brännare + elda lycopodium, magnesium
Laboration
Forts brännare, utrustning, säkerhet,

Grundämne, molekyl och atomer
46
Grundämne, molekyl och atomer
Laboration
Olika blandningar
Vikarie, läsa text
47
Blandningar
Lösning, blandning

Laboration
Smälta is + Skriva rapport
Kemiskt språk
Läxa 18-27 20 första grundämnen
48
Periodiska systemet

Separation av ämnen
Lab. Separera Blandning, salt, sand, vatten
Terori Separationsmetoder
49


Hållbar utveckling
Modeller: Kretslopp
Hållbar utveckling
Växthuseffekt, Försurning, ozonhål
Hållbar utveckling:
Övergödning
Läxförhör
50
Film
Film
Film

Långsiktiga mål:
·         använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle
·         genomföra systematiska undersökningar i kemi
·         använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan


Lärandemål:    
Ha förståelse för
  • ·     en enkel atommodell och hur den kan beskriva och förklara materiens uppbyggnad, elekktroner, protoner, neutroner→ atomer → molekyler → blandningar, grundämnen, kemiska föreningar  → materia.
  • ·         partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform och vad övergångarna heter.
  • ·         indelningen av ämnen och material utifrån egenskaperna utseende, ledningsförmåga, löslighet, brännbarhet, surt eller basiskt
  • ·         Kunna några vanliga grundämnen och deras förkortningar och med dessa beskriva enkla kemiska reaktioner.  tex 2 H2 + O2 → 2 H2O
  • ·         några metoder för att separera ämnen, tex dela upp lösningar lösningar och blandningar i deras olika beståndsdelar.
  • ·          Vattnets egenskaper och kretslopp.
  • ·         Några enkla laborationer. Planering, utförande och utvärdering
  • ·         dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter
  • ·         kunna ge exempel på olika vanliga gaser, både rena grundämnen och kemiska föreningar, både med namn och kemiskt tecken
  • ·         med periodiska systemets hjälp kunna se vilka grundämnen som är i gasform i rumstemperatur
  • ·         veta att luften är en blandning av gaser och vilka dessa gaser är
  • ·         veta lite mer om de olika gaser som finns i luften, bla a vilka egenskaper de har, hur man kan skilja dem åt och vilken betydelse de har
  • ·         kunna beskriva de miljöproblem som är relaterade till detta avsnitt, t ex ozonproblemet,  luftföroreningar, växthuseffekten, surt regn, övergödning
  • ·         veta vilka ädelgaserna är, vad som kännetecknar dessa samt kunna vad de vanligaste ädelgaserna används till
  • ·         med enkla experiment kunna påvisa syrgas, vätgas och koldioxid
  • ·         känna till vattnets betydelse för livet på jordklotet
  • ·         känna till några av vattnets egenskaper
  • ·         känna till vattnets kretslopp


Några begrepp som ingår i kursen: atomer, atomslag, molekyler, grundämnen, metaller, ickemetaller, kemiska tecken, periodiska systemet, kemiska föreningar, kemiska reaktioner, molekylformel, reaktionsformler, fast, flytande, gas, fysikalisk omvandling, kondenseras, koka, förångas, smältpunkt, kokpunkt, 



E
C
A
Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, miljö, och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser

. Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, miljö, och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med utvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till kemiska modeller och teorier.

Eleven för enkla resonemang kring resultatens rimlighet och bidrar till att ge förslag på hur undersökningarna kan förbättras
Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån. I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då utvecklade slutsatser med relativt god koppling till kemiska modeller och teorier.

Eleven för utvecklade resonemang kring resultatens rimlighet och ger förslag på hur undersökningarna kan förbättras.
Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert, ändamålsenligt och effektivt sätt.

 Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då välutvecklade slutsatser med god koppling till kemiska modeller och teorier.

Eleven för välutvecklade resonemang kring resultatens rimlighet i relation till möjliga felkällor och ger förslag på hur undersökningarna kan förbättras och visar på nya tänkbara frågeställningar att undersöka.
Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan föra enkla till viss del underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på enkelt identifierbara kemiska samband i naturen.

. Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar på några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling. or.
Eleven har goda kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av kemins begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på förhållandevis komplexa kemiska samband i naturen.

Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.
Eleven har mycket goda kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av kemins begrepp, modeller och teorier.

 Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på komplexa kemiska samband i naturen..

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling

söndag 22 november 2015

Veckobrev V. 48

Måndag och tisdagen har åk 9 muntligt nationellt prov vilket innebär att många av era lärare är upptagna med åk 9. Peter har hela 7B på måndagen och 7A på tisdagen. Schemat är lite ändrat och ni börjar kl 9.00 och slutar ca 14.00. Boel tar emot 7B på måndags morgon och Peter byter av kl 9.30. Ni ska börja med att se filmen nedan



http://www.svtplay.se/video/4827462/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-de-forsta-folken-amerika




Ämne

Svenska
Peters grupp fortsätter med att titta på hur man gör en sammanfattning och använder begreppet analys.
Annikas grupp fortsätter att läsa kapitel nio i boken Eldens hemlighet. Det finns några som behöver lämna in uppgifter - sammanfattning, miljöbeskrivning, kapitel 7 och kapitel 8. Även texter till skrivartävlingen ska lämnas in även om den inte ska lämnas som bidrag till tävlingen.

Matematik
Stefan: Göra klart avsnittet 2.8 om avrundning och 2.9 om överslagsräkning
Engelska
Vi har läst ut böckerna Forrest Gump och Anne Frank's Diary. Många elever ska lämna in texter - sammanfattning, personbeskrivning eller koppla bokens berättelse till en händelse i världen eller till sig själv. Vi har även sett filmen Forrest Gump. Utifrån filmen ska ni hitta teman som ni i grupp om tre-fyra ska göra ett radioprogram om. Teman kan vara: kärlek, vänskap, krig, mod, rättvisa, sport, destruktivt levnadssätt med mera. 
SO
Historia. Nu fortsätter vi med hur och varför vi började överge nomadlivet och började odla och bygga städer. Det vill säga det vi brukar kalla den neolitiska revolutionen.
NO
Vi arbetar vidare med kemins grunder. Läxa till torsdag. Kunna namnet och förkortning på de 20 första ämnena i periodiskasystemet. läs sidorna 18-27.
Språkval

Övrigt
Vad sa de på elevrådet? Elevrepresentanter informerar på mentorstiden. Vi ser också på en film om ett gymnasieprogram.http://www.svtplay.se/video/4827462/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-de-forsta-folken-amerika

tisdag 17 november 2015

Vetenskapen värld del 2


Vetenskapens värld om vårt historiska ursprung del 2. Otroligt intressant! Bland annat om ismannen och vad som hänt honom. Lägg undan spelen på ipaden och titta istället. Nästa och sista delen nästa måndag handlar enkom om Homo sapiens neanderthalensis.


http://www.svtplay.se/video/4827462/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-de-forsta-folken-amerika

Svenska Peters grupp

Vi har jobbat med hur man kan sammanfatta ett innehåll i en bok. Nu höjer vi ribban och tittar på hur vi gör när vi analyserar en bok. Tidsperspektivet och berättarperspektivet ska ni skriva om utifrån Eldens hemlighet till på fredag. Motiv, tema och symboler är också viktiga medel för att analysera en bok, som vi ska titta närmare på under veckan.

Läxa till fredag: Skriva ner vad Eldens Hemlighet kan ha för berättarperspektiv och tidsperspektiv. Ta foton på sidorna i läroboken där ni hittar mer om perspektiven.

Peter

SO V.47

Lubin har haft 2 lektioner om framför allt tidslinjen. Ni har gjort praktiska övningar, suttit  i grupper och sorterat olika händelser efter en tidslinje som ni själva skapat. Tidslinjen är en mycket viktig modell för att sortera och förklara historiska händelser på ett enkelt och överskådligt sätt. Men måste tidslinjen vara rak?
Peter och Lubin

fredag 13 november 2015

Veckobrev 47



Ämne

Svenska
Vi går vidare i svenskaboken om olika typer av texter. Vad är att analysera och resonera? Vi lägger upp obekanta ord i appen Quislet. Läxa: se under fliken svenska!
Annika/Annas grupper. Vi gör ett avbrott i Eldens hemlighet. Den här veckan ska ni skriva en berättelse under lektionstid. Ni som vill får skicka in ert bidrag till skrivtävlingen.
Matematik

Engelska
Den här veckan tittar vi på filmen Forrest Gump och du ska fundera medan du tittar vilka teman som finns i filmen: kärlek, död, vänskap, svek osv. I smågrupper ska ni göra ett radioprogram utifrån ett tema och programmet ska vi lyssna på i klassen. Ska vi även lägga upp det på internet? Då får vi hjälpas åt för jag vet inte hur☺
SO
Läsa häftet i historia  och stryka under obekanta ord till på mån 7B och tis 7A. Lubin kommer hålla lektioner på mån och tis
NO

Språkval

Övrigt
Vad sa de på elevrådet? Elevrepresentanter informerar på mentorstiden. Vi ser också på en film om ett gymnasieprogram.

Engelska v 47

Vecka 47
Nu har du skrivit och pratat om din bok. Hoppas att du har tyckt det har varit givande både språkligt och innehållsmässigt!
Den här veckan tittar vi på filmen Forrest Gump och du ska fundera medan du tittar vilka teman som finns i filmen: kärlek, död, vänskap, svek osv. I smågrupper ska ni göra ett radioprogram utifrån ett tema och programmet ska vi lyssna på i klassen. Ska vi även lägga upp det på internet? Då får vi hjälpas åt för jag vet inte hur☺

torsdag 12 november 2015

Skrivartävling!

Skriv en kort berättelse (novell) och lämna in till skrivartävlingen. Jag skrev en början på en berättelse igår som jag inte vet hur den kommer sluta.

Solen kastade av sig sina kläder. Det kändes som strålarna bröt sig in under huden. Plötsligt var värmen här och jag tog av mig min gröna jacka. Gräset var fortfarande fuktigt och jorden luktade ruttet. Gammalt hundbajs fräste till i näsan, kroppen drog ihop sina nerver, krampade, så att all mat från igår var på väg ut. Håret fastnade i glasögonbågen när jag skulle ta av mig dem och då slog det mig att killen borta vid hönsnätet måste vara han från zooaffären. 
-Du står här å hänger, eller?
- vaddårå...vad tror du?
- Jag bara frågade...En undran bara. Du står ju bara här!
- Alla undrar...Alla! Kan du gå? Jag vill vara ifred! - Förresten, vet du var man kan få tag i lite stålar?
- Vaddå, hur mycket behöver du?
- En femtilapp, till cigaretter. Har du det, eller?
I samma ögonblick som jag tog upp min plånbok ur byxfickan slet han plånboken ur handen på mig
- Va faan gör du! Lugna dig lite va!
Det gick så fort. En fickkniv åkte fram. Han började vifta och göra cirklar i luften med den, precis framför mitt ansikte.
Jag försökte ta tag i hans arm, fäktade och slog allt vad jag kunde. Det bara brände till i sidan av magen.

Jag vaknade upp en bit därifrån. Kände att tröjan var som knäckebröd. Stelnat blod täckte en sidan. Jag frös och tänkte att jag...

Vetenskapens värld om människans ursprung

Ny forskning kommer med intressanta funderingar om vårt ursprung. Titta! Ni lär er en hel del som är till stor nytta för era historiekunskaper och kunskaper i biologi. Evolution, gener, DNA, folkgrupper, homo erectus, miljö och neanderthaler är viktiga begrepp i programmet

Klicka!
Vetenskapens värld om vårt ursprung

onsdag 11 november 2015

SO onsdag 11/11

Innan jag berättar vad vi pratade om på lektionen så vill jag att ni skickar era anteckningar till showbie. Koden är 664EF

Koden för geografiarbetet är RC44Z

Läxa till måndag är att läsa häftet och stryka under obekanta ord.
Hälsningar




måndag 9 november 2015

SO-lektionerna V.45 och mån-tis V.46

Vi har efterarbetat med geografi. Vi har lärt oss att bestämma koordinater på olika platser på världskartan för att förstå hur gradnätet är uppbyggt och förstå hur GPS fungerar. Sökt information från kartor och specialkartor för att sedan kunna sammanfatta livsvillkoren på en plats eller område. Att sammanfatta eller dra slutsatser ur fakta har vi tränar på. Allt man påstår om ett område måste ha sin grund i fakta från kartboken och slutsatserna kan diskuteras/tolkas med stöd i fakta. Ni har lämnat in era arbeten till appen showbie.

På onsdag börjar vi med historia. Några av er har redan börjat läsa ett häfte som handlar om   människans tidiga historia och hur vi lämnade jägare och samlarstadiet och började domesticera (vad betyder det?) djur och växter. Se gärna vetenskapens värld idag om människans historia på svt kl 20.00

Peter

fredag 6 november 2015

Veckobrev vecka 46

 

Veckobrev vecka    46                  




Ämne

Svenska
Vi skriver klart sammanfattningen om Zozo och ni skickar till showbie. Vi utvecklar sättet att skriva sammanfattningar av film och böcker. Hur då? Se länken nedan: http://www.ur.se/Produkter/189482-Forsta-kunskapskraven-Att-utveckla-ett-resonemang
Matematik
 Vi ska arbeta med prioriteringsregler, primtal och delbarhet. Sid 54 - 59. Läxförhör multiplikation och division med 100, 10 och 0,1
Engelska
Sista delen av boken. Läxa torsdag. Lämna in text och diskutera boken i små grupper.
SO
Vi är nästan klara med efterarbetet i geografi och börjar därefter med HISTORIA från jägare och samlare och framåt i tiden. Läs länken nedan  https://sv.wikipedia.org/wiki/Neolitikum#Den_neolitiska_revolutionen

NO
 Vi läser om kemin och dess grunder. Läxa till torsdag Läs: Sid 10-17
Läxförhör torsdag- 
  • Förklara likheter och skillnader på atom, molekyl, kemiskförening och grundämne.
  • Kunna det kemiska tecknet för de 10 första grundämnena
  • Kunna de tre fysikaliska tillstånden och vad dess övergångar heter.


Språkval

onsdag 4 november 2015

Matteplanering

Planering Tal åk 7


Lektion 1
Lektion 2
Lektion 3
V43
Tal
Introduktion
2.1 38-40
Räkna med 10, 100 och 100
Sid 41-43
Räkna med 10, 100 och 100
Sid 41-43
V44

Häfte fyra räknesätt

Häfte fyra räknesätt

Häfte fyra räknesätt
V45
Lov
Lov
Lov
V46
Multiplikation

Sid 47-49
Multiplikation och division med tal mellan 0 och 1
Sid 50-52
Läxa Häfte
Multiplikation och division med tal mellan 0 och 1
Sid 50-52
V47
Prioriteringsregler

Sid 54-56

Prioriteringsregler

Sid 54-56

Primtal och delbarhet

Sid 57- 59
Läxa
V48
Avrundning

Sid 60-62
Överslagsräkning

Sid 63- 65
Kapiteltest

Läxa
V49
Problemlösning
Problemlösning
Prov
V50
Gruppuppgift
Gruppuppgift
Gruppuppgift
  •           med skriftliga metoder  kunna addera och subtrahera med positiva tal
  •           med skriftliga metoder  kunna multiplicera och dividera med positiva tal mindre än 1
  •           kunnaanvända  prioriteringsregler då det finns flera räknesätt
  •           multiplikation och division med  0,1  10,100 och 1000,
  •           Göra en enkel överslagsräkning
  •           Avrunda ett tal korrekt
  •           Faktorera ett tal till primtal

Begrepp
Siffra, tal, tallinje, decimaltal,
 addition (term summa), subtraktion (term, differens), multiplikation (faktor, produkt), division (faktor, kvot)
prioriteringsregler, udda tal, jämna tal, sammanatta tal, primtal, faktorträd, avrunda, överslagsräkning

Bra att veta


Faktorisera
42 = 6 ∙ 7 = 2 ∙  3 ∙ 7
Prioriteringsordning

1. Parenteser 2. Potenser 3. Multiplikation och division 4. Addition och subtraktion